A jazz-zenész, aki már hatévesen éjszakai klubokban koncertezett

„Nem hallgattam sok mindent mostanában, kivéve azokat, amin dolgoznom kell a felvételekhez és a koncertekhez, de van két CD, amit állandóan, újra és újra beteszek: Hadrien Feraud és Ronald Bruner Jr. albumai. Mindkettő kiváló lemez” – mondta blogunknak az amerikai jazz-zenész, Dennis Chambers, aki négyévesen kezdett dobolni, hatévesen pedig már Baltimore éjszakai klubjaiban koncertezett.

Annak ellenére, hogy formális zenei képzésben soha nem részesült, Chambers sajátos technikájáról és gyorsaságáról hamar ismertté vált a dobosok körében.

1978-ban csatlakozott a Parliament/Funkadelic-hez, és 1985-ig velük is maradt, de közben a Sugar Hill Label zenekar dobosaként is tevékenykedett, közreműködve az együttes jó néhány albumán. 1986-ban aztán a John Scofield zenekarhoz csatlakozott, azóta pedig a jazz fúziós műfaj legtöbb jelentős képviselőjével játszott már. Chambers sokat turnézott a világhírű Carlos Santanával is.

2004-ben a Berklee College of Music tiszteletbeli zenei doktorátust adományadottozottt a jazzdobosnak. Chambers a legkülönfélébb zenei műfajokban tud játszani, a legtöbben azonban a jazz-fusion, a funk és a latin dallamok mestereként ismerik. 

2011-ben a Late Show kiemelt dobosaként lépett fel, olyan neves előadóművészek mellett, mint Tony Royster Jr., Gavin Harrison, Neil Peart és Stewart Copeland.

Fotó: Kleb Attila

Mit, miket hallgatsz mostanában? 

Nem hallgattam sok mindent mostanában, kivéve azokat, amin dolgoznom kell a felvételekhez és a koncertekhez, de van két CD, amit állandóan újra és újra hallgatok, Hadrien Feraud és Ronald Bruner Jr CD, Mindkét kiváló CD.

Hadrien Feraud

Ronald Bruner Jr.

Melyik az öt kedvenc lemezed?

A kedvenc ötösömre nehéz válaszolni, sok mindent szeretek, de azt hiszem, le kellene szögeznem, hogy bármelyik Tony Williams, Billy Cobham, Tower of Power, Lenny White, James Brown, Bill Beauford. Bármi, amiben Mike Clarke szerepel. Funky Nuckols, Kneebody, Snarky Puppy, mint mondtam, nehéz ötre szögezni, és persze még ezeken kívül is rengeteg van.

Tony Williams

Billy Cobham

Tower of Power

Lenny White

James Brown

Kneebody

Snarky Puppy

Közelgő események