Melyik Gerendás Péter kedvenc Beatles-lemeze?

A nyolcvanas években négy évet élt Norvégiában, ahol az Oxygen nevű formáció tagjaként zenélt. Hazatérésre után szólókarrierbe kezdett, egyre ismertebbé vált. Ehhez hozzájárult az 1988-as, a Magyar Televízió Dalversenyében aratott győzelme is. Pályája során együttműködött mások mellett Bródy Jánossal, Somló Tamással, Koncz Zsuzsával, Dés Lászlóval és Demjén Ferenccel is, de előfordult, hogy szimfonikus zenekarral vagy negyven ütőhangszeressel lépett színpadra. Az 1956-ban született zenész a latin, a rock és a jazz műfajain belül alkot.

Fotó: Gerendás Róza

Mit, miket hallgatsz mostanában? 

Őszinte leszek, mostanában rég hallgattam zenét, mert annyit van a fülemen a füles a saját anyagaimat illetően, hogy a csendet értékelem legjobban.

Melyik az öt kedvenc lemezed?

Nehéz lenne kiválasztani öt lemezt a zeneirodalomból, de azért megpróbálom.

Joni Mitchell munkásságát mindig is szerettem, a folk és a jazz különleges keverékével lopta be magát a szívembe. De nálam ezzel a lemezzel még nagyobb áttörést ért el. Kissé rekedtes keserű érett hangja, szomorúságot, csalódottságot, (a címadó dal mondanivalójában is ezt tükrözi) sugároz, imádom. A Beatles Revolver lemeze teljesen hátat fordít a „She loves you yeah yeah yeah” zenekarnak. Úgy a hangszerelésben, mint a mondanivalóban, egy sokkal progresszívebb arcát mutatja az együttes, amely még közelebb áll hozzám, bár mindegyiket szeretem, gyermekkoromat idézi minden egyes daluk. Bátyámnak én hajtottam fel a Rózsavölgyi lemezboltban az újonnan érkezett „árut”. MIndegyik dalhoz fűződik valamilyen személyes emlék. Sting egész szóló munkássága felöleli az összes műfajt amelyet szeretek, a jazztől, a rockon a reagge-n és a countryn át a lírai szerzeményekig. Nehezen tudnék kiválasztani belőle egyet, ezért a legjellegzetesebb két albumot választottam. Richard Bona első lemezét rongyosra hallgattam, valami olyan egyéni, eredeti hangzást hozott össze az általam kedvelt műfajokból (latin, jazz, afrikai folk), amelynek csak az a baja hogy felülmúlhatatlan, még az eredeti szerző, előadó számára is.


Joni Mitchell: Both Sides Now

The Beatles: Revolver

Sting: Nothing Like The Sun

Sting: Mercury Falling

Richard Bona: Scenes From My Life

Közelgő események