Ezekből a zenékből inspirálódik a világ egyik leghíresebb dobosa

Balázs János Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője, érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongoratanszékének tanára.

2002-ben, mindössze tizennégyévesen nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségű Gyermekek Osztályába.

Nemzetközi karrierje tizenhatévesen kezdődött, amikor elnyerte a Pécsi Nemzetközi Liszt Zongoraverseny első díját, amelyet az egyetem befejezéséig további öt jelentős versenyen aratott győzelem – közte a Cziffra zongoraverseny – és számos díj követett. Pályája során olyan neves művészekkel és karmesterekkel dolgozott együtt, mint Mischa Maisky, Vagyim Repin, Vásáry Tamás, José Cura, Pinchas Steinberg, Várdai István, Charles-Olivier Munroe, Stéphane Denéve, Ksenia Zharko és Gwendolyn Masin.

„Klasszikus zenei oldalról nagyon sok Scriabin darabot hallgatok, mert érdekel és vonz az a különleges zenei világ és atmoszféra, amely az ő műveiben jelen van.

Leginkább Horowitz és Sofronitsky interpretációját élvezem mostanában.

Könnyűzenei oldalról pedig Michel Legrand gyönyörű dalait és átiratait hallgatom leginkább a szerző és Barbra Streisand előadásában” – válaszolja Balázs János arra kérdésre, miket hallgat mostanában.

Arra viszont, hogy melyikek a kedvenc lemezei, nagyon nehéz válaszolnia, és rangsort semmiképpen sem szeretne felállítani:

„Vannak olyan lemezek, amelyekhez régi érzelmek, történések kötnek, vannak új felfedezések is persze, tehát most csak egy aktuális listát tudok leírni, rangsor nélkül”.

Fotó: Kleb Attila

Mit, miket hallgatsz mostanában? 

Klasszikus zenei oldalról nagyon sok Scriabin darabot hallgatok, mert érdekel és vonz az a különleges zenei világ és atmoszféra, amely az Ő műveiben jelen van. Leginkább Horowitz és Sofronitsky interpretációját élvezem mostanában. Könnyűzenei oldalról pedig Michel Legrand gyönyörű dalait és átiratait hallgatom leginkább a szerző és Barbra Streisand előadásában. 

Scriabin/Horowitz

Legrand/Streisand

Melyik az öt kedvenc lemezed?

Erre nagyon nehéz válaszolni és rangsort semmiképpen sem szeretnék felállítani. Vannak olyan lemezek, amelyekhez régi érzelmek, történések kötnek, vannak új felfedezések is persze, tehát most csak egy aktuális listát tudok leírni, rangsor nélkül:

Liszt: Magyar rapszódiák (Cziffra György előadásában)

Schubert: B-dúr szonáta (Richter előadásában)

Beethoven: Kreutzer Sonata (Perlman és Argerich)

Rachmaninov: Zongoraversenyek (A szerző felvételeiből)

Keith Jarrett: The melody at night with you

Közelgő események