“Mint az életben, így a zenében sem ismerek határokat.”

Lukács Miklós,a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze. A kortárs zene, a jazz és különböző népek zenéi tökéletes szimbiózisban állnak művészetében. Több cimbalommű született már a képességeire komponálva, ilyen többek közt Eötvös Péter: Da Capo című műve, Bella Máté: Sounds of Generations Y-Part II című cimbalomversenye, vagy Fekete-Kovács Kornél, Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán, Bacsó Kristóf, Vukán György cimbalomversenyei ès Borbély Mihály kettősversenye, amit cimbalomra és tárogatóra komponált.

Eddigi pályafutása alatt olyan zenekaroknak volt már szólistája,mint a BBC Symphony Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande, RAI National Symphony Orchestra, Philharmonisches Staatsorchester Hamburg, ORF Vienna Radio Symphony Orchestra, Remix Ensemble, Israel Contemporary Players, Ensemble Musikfabrik, Ligeti Ensemble, UMZE Kamaraegyüttes, THReNSeMBle.

A Jazz műfajában olyan világsztárokkal játszott már együtt, mint Charles Lloyd, Archie Shepp, Steve Coleman, Bill Frisell, Chris Potter, Uri Caine, Frank London.

2023 októbere óta, elsőként a jazz képviseletében, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja.

Fotó: Kleb Máté

Miket hallgatsz mostanában?

Mostanában azokat a zenéket hallgatom, amik vagy új megjelenések, vagy el vagyok csúszva a hallgatásukkal és mindenképp be kell pótolnom. Vagy kíváncsiság hajt, vagy tanuló, inspiráló szándék vezérel ilyenkor.

Nyilván sok van még, de ezek voltak azok, amiket utoljára hallgattam.

 

Keith Jarrett: Budapest Concert (Live)

Sajnos nem tudtam jelen lenni a koncerten, amit azóta nagyon bánok! Valószínű, hogy nem lesz már alkalmam élőben hallani.

Az improvizáció-kompozíció magasiskolája. NAGYMESTER!

Adès Conducts Adés (Live)

Thomas Adès művészetét tisztelem és már követem egy ideje. Nagy vágyam, hogy egyszer cimbalomra is komponáljon.

Eötvös Péter: Senza Sangue

Alessandro Baricco azonos című regénye alapján, Bartók Kékszakállújának párdarabjának szánta és komponálta operáját Eötvös Péter. Sajnos csak most jutottam el oda, hogy hallgassam.

Művéről így vall a szerző: „Ebben az operámban semmiféle avantgárd törekvés nincsen. Azt szeretném, hogy a művem ötven év múlva is eladható legyen”.

Brad Mehldau: After Bach

Ez a fajta gondolkodás egyre jobban érdekel. Nyilván máshogy képzelek bizonyos dolgokat, de Mehldau 2018-as szólólemeze számomra nagyszerű példa, ezért hallgattam mostanában.

John Adams/Tonhalle Zürich/Paavo Järvi

John Adams korunk egyik legnevesebb zeneszerzője, de kevesen tudják, hogy a cimbalmot is szereti alkalmazni műveiben.

Ez a lemez 2022-es kiadvány, nem ismertem, ezért hallgatom.

Shakti: This Moment

A zenekar új lemeze. Nagyon kíváncsi voltam és izgatottan vártam, hogy megjelenjen.

Melyik az öt kedvenc lemezed?

Annyi kedvenc lemezem van, hogy lehetetlen belőlük ilyen keveset választani. Próbáltam vegyesen és egyben érdekesen is választani közülük, de még így is a lista korántsem egész, mivel például a különböző népek zenéi nem szerepelnek rajta, sem rock, sem pop.

 

Miles Davis : Kind of Blue

Ezt a választást szerintem nem kell megmagyaráznom!

Keith Jarrett: The Köln Concert

Szerintem ezt sem kell…

J.S.Bach : The Goldberg Variations / Glenn Gould

Bach és Gould! Számomra elválaszthatatlanok. Ez a lemez pedig etalon számomra.

Karajan Symphony Edition/ Berliner Philharmoniker

Csodálatos ez a kiadvány. Micsoda színvonal, Istenem! Beethoven kilenc szimfóniájának ezt a felvételét főiskolás koromban rongyosra hallgattam.

Bartók: The Orchestral Masterpieces / Chicago Symphony Orchestra / Sir Georg Solti

Meghatározó ez a lemez az életemben. Gyerekkorom emléke. Úgy emlékszem, ez után lettem Bartók Béla művészetének örök híve.

Pat Metheny: Secret Story

Imádom ezt a lemezt. Alig vártam anno, hogy megjelenjen. Azóta is bármikor hallgatom, ugyan úgy hat rám. Rengeteg jó emlékem fűződik ehhez a zenéhez.

Jaco Pastorius

Egy zseni első lemeze. Örök kedvenc! Mindig ámulattal hallgatom. Erőt és hitet ad.

John Coltrane Quartet: Live at the Half Note

Igazából bármelyik Coltrane lemez hatalmas kedvenc, szóval mindegy, hogy melyiket választom! Ezt talán azért emelem ki, mert itt az energiák kegyetlenül tombolnak, és a fő ok, hogy nemrég fedeztem fel a kiadványt.

Közelgő események