„Youn Sun Nah az egyik legfontosabb példakép számomra"

Karosi Júlia hatévesen kezdett zenélni a Solti György Zeneiskolában. Tizenkét éven át klasszikus zongorán tanult játszani, öt éven át pedig hegedülni. A gimnázium után mégis az ELTE Bölcsészkarán folytatta tanulmányait, esztétika–filozófia szakon két diplomát is szerzett. Ez alatt az időszak alatt kezdett Winand Gábornál jazzéneket tanulni. 2008-ban felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzének szakára. Már az egyetemi évei alatt sikereket ért el nemzetközi versenyeken, Lengyelországban és Franciaországban.
A Magyar Jazz Szövetség 2011-ben második helyezéssel jutalmazta Sketches című szerzeményét.

Zenekarát, a Karosi Júlia Quartetet 2010-ben alapította: a formáció tagjai Oláh Krisztián (zongora), Bögöthy Ádám (nagybőgő) és Varga Bendegúz (dob).

Első lemezük és négy kislemezük 2012-ben jelent meg a japán Whereabouts Records kiadónál. Rá két évre adták ki második, Hidden Roots című albumukat a New York-i Dot Time Records gondozásában. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon teltházas lemezbemutató koncertet adtak. Miután megszületett Karosi Júlia kisfia, 2016-ban egy Gershwin-műsorral tért vissza a színpadra, amely nagy sikert aratott.

2017-ben elnyerte a Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíjat, 2018-ban pedig az MMA Művészeti Ösztöndíj Programját, Bartók Mikrokozmosz-átirataival és Kodály Epigramma-átdolgozásaival.

Az átdolgozások 2019-ben csendültek fel a Müpában: a koncert rögzített anyaga 2020-ban jelent meg Without Dimensions (Dimenziók nélkül) címmel.

Mit, miket hallgatsz mostanában?

Sara Serpa: Intimate Strangers
„Nagyon izgalmas számomra, amit Sara Serpa képvisel a vokális jazzben, figyelemmel követem munkásságát”

Julia Hülsmann: Kurt Weill and America
„Szeretem Kurt Weill-t, ez pedig egy bátor, izgalmas lemez”.

Areni Agbabian: Bloom
„A Tigran Hamasyan lemezek éteri vokalistájának nemrég megjelent első solo albuma az ECM-nél”.

Pablo Held: Embracing You
„A fiatal német zongorista, komponista egy igen figyelemreméltó alakja az európai jazz-életnek, szeretem követni munkásságát, ez a legutóbbi lemeze”.

L’arpeggiata: Monteverdi, Teatro d’Amore
„Monteverdiből sosem elég, gyönyörű ez a lemez!”

Melyik az öt kedvenc lemezed?

Kristjan Randalu: Absence

„Nehéz megmagyarázni miért, de nagyon nagy hatással van rám ez a lemez, akárhányszor meghallgatom. Beszippant, maga alá temet”.

Elina Duni: Dallendyshe
„Az albán énekesnőnek ez a lemeze egy kivételes anyag, tökéletes egysége líraiságnak és vadságnak. Az első track tünde nyelvű dallama azonnal kiragad térből és időből”.

Ben Monder, Theo Bleckmann: At Night
„Ben és Theo valami olyasmit hozott létre, ami hihetetlenül egyedülálló mind hangzásban, mind zeneiségben. Örök inspiráció számomra a zenéjük”

Gadó Gábor, Winand Gábor: Agent Spirituel
„A Gadó-Winand lemezek közül ez a kedvencem, gyönyörű kompozíciók, csodás zenészek, és Gábor feledhetetlen hangja.

You Sun Nah: Same Girl
„Mint énekes, előadó nyugodtan mondhatom, hogy Youn Sun Nah az egyik legfontosabb inspiráció és példakép számomra. Ez a kedvenc lemezem tőle.”

Közelgő események