„Mindig keresgélek új előadók után is”

„Mint az elmúlt huszonöt évben általában, rengeteg különböző zenét hallgatok. Sok olyan előadót és albumot, amit eddig is, de mindig keresgélek új előadók után. A múlt heti listámon például az alábbi zenészek találhatók: Aaron Parks, Brad Mehldau, Pat Metheny, Peter Gabriel, Lianne La Havas” – mondja Gyémánt Bálint jazzgitáros, amikor arról kérdezzük, milyen zenéket hallgatott az elmúlt hetekben.

Gyémánt Bálint kezdetben autodidakta módon tanult gitározni. Tizenkét évesen iratkozott be a XII. kerületi zeneiskola klasszikus gitár szakára. Emellett a jazz nyújtotta zenei szabadság is lenyűgözte, így a gimnázium utolsó évében véglegesen a jazz felé fordult. Miután leérettségizett, a Kőbányai Zenei Stúdióban tanult két éven át. Első jazz-zenekarát Bornemissza Ádám basszusgitárossal és Varga Bendegúz dobossal közösen alapította. Jelenleg Bartók Vincével és Szabó Dániel Ferenccel együtt alkotják a Gyémánt Bálint Triót. Ezenkívül számos más formációban játszik, köztük a Harcsa Veronika Quartetben, valamint aktív tagja volt a Vidámpark zenekarnak is, annak 2013-as működéséig.

„(…) én zenehallgatóként is mindig a zene mögötti egyéniségeket keresem, úgyhogy a trióban tényleg igyekszem száz százalékig önazonos lenni. Törekszem arra, hogy saját magamból mutassak meg valamit, hiszen ez az egyetlen dolog, ami érdekelheti az embereket. Másrészt az az izgalom, ami a kölcsönös egymásra figyelésből születik a koncerten” – nyilatkozta Gyémánt Bálint egy korábban adott interjújában.

2004-ben nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneakadémiára. 2007-ben ösztöndíjat kapott a Norvég Zeneakadémiára, így diplomaévének első szemeszterét Oslóban töltötte. Játékára tanárain kívül Pat Metheny, John Scofield, Michel Petrucciani és Keith Jarrett hatott leginkább.

Mit, miket hallgatsz mostanában? 

 

Mint az elmúlt 25 évben általában, rengeteg különböző zenét hallgatok. Sok olyan előadót és albumot amit eddig is, de mindig keresgélek új artistok után. Összességében ha átnézem az elmúlt hetet az Apple Music listámon: Aaron Parks, Brad Mehldau, Pat Metheny, Peter Gabriel, Lianne La Havas

Aaron Parks: Little Big II -Dreams Of A Mechanical Man

Brad Mehldau: Variations on a Melancholy Theme

Pat Metheny: Side-Eye NYC

Peter Gabriel: So

Lianne La Havas: Lianne La Havas

Melyik az öt kedvenc lemezed?

Az öt kedvenc lemez tényleg nagyon nehéz kérdés, de biztosan benne lenne:

Pat Metheny Trio – Live (2000)

Nincs kizárva, hogy annak idején nálad vásároltam, nem tudom, hogy hallgattam e bármi mást ennyiszer mint ezt a lemezt. Szerintem a trio muzsikálás esszenciája, varázslatos együttjáték, csodás kompozíciók.

Eric Clapton – From The Cradle (1994)

Ez a lemez fordított a gitárzene felé. Az HBO-n akkoriban ment egy dokumentumfilm, ami bemutatta a próba és a felvétel folyamatát. Teljesen elvarázsolt, azóta is biztosan tudom, hogy a gitár a legcsodásabb hangszer a világon… 🙂

Metheny & Scofield – I Can See Your House From Here (1994)

Már megint részben Metheny, a szakmai együttműködés, kölcsönös tisztelet egyik csúcsa ez az album, szintén kismilliószor meghallgattam, szerintem minden jazz gitárosnak kötelező olvasmány.

Branford Marsalis Quartet – Eternal (2004)

A jazz örökségének reprezentációja, 21-ik század. Olyan mintha a Coltrane Quartet születne újjá. Számomra ez minden idők egyik legjobb jazz lemeze, egy emberként lélegeznek végig, csoda az egész.

Joshua Redman – Elastic (2002)

Ez a lemez mutatta meg nekem először, hogy a jazz szinte bármivel képes fuzionálni. Ezek az emberek prezentálták számomra, hogy a megszerzett tudással nem csak lehetőség, de kötelesség valamit kezdeni a saját hangodon, a saját stílusodban. Kiderült, hogy nem csak a világ legcsodálatosabb, de egyben legmenőbb dolgával foglalkozunk minden nap.

Közelgő események