WH

WH: SENA | MÁRKOS | GRYLLUS | G SZABÓ

2024.04.28. 21.00

Jedermann

A WH a mai zenei világba emeli Shakespeare szonettjeit és dalait. A megnevezés egy monogramot takar: Shakespeare nyomtatásban megjelent szonettjeit egy titokzatos Mr. W. H.-nak ajánlotta, kinek kiléte – akárcsak a szonettek tartalma – mindmáig viták tárgyát képezi. 

A koncerteken keveredik az absztrakt hip-hop, a modern jazz, a spoken word, a kortárs improvizatív zene, a klangfarbe musik, a free jazz, és a különböző zenetörténeti utalások, a reneszánsz emberének íródott szókimondó, sokszor szexualitással áthatott szövegeken pedig a jelek szerint nem fogott az eltelt közel 450 év.

A WH tagjai a magyar és nemzetközi zenei élet ismert figurái:

Az alapító Márkos Albert csellista-zeneszerzőt jól ismerik a kortárs- és improvizatív zene kedvelői. Ezt a műfajt kitűnően ötvözi klasszikus zenei képzettségével, és ebből az összefonódásból merít színházi és filmzeneszerzői munkája során. Alkotásait rangos versenyeken díjazták (Ensors 2014, 40. Magyar Filmszemle 2009).

Sena Dagadu énekes, dalszerző a régió egyik legkeresettebb könnyűzenei előadója. Zenei sokoldalúságát, dinamizmusát és ghánai-magyar származását kitűnően érvényesíti karakterisztikus énekhangjával és színpadi megjelenésével. Zenéjét nemzetközi kiadók jelentették meg, többek között a BBE (UK), Soulbeats Records (FR), Lifestyle Sounds (FR), Wax On Records (UK/ES), Akwaaba (GH).

Gryllus Samu basszusgitáros, zeneszerző és soundpainter. A Universität für Musik und darstellende Kunst Wien zeneszerzés-tanára, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen doktorált.  Műveit rangos színpadokon (Wien Modern, Bartók Fesztivál, Carnegie Hall, Wiener Konzerthaus, MÜPA) és változatos helyszíneken (múzeumokban, parkokban és botanikus kertekben) mutatták be. Alapítója a Magyar Soundpainting Társaságnak.

Szabó Hunor dobos, ritmusgitáros és zeneszerző a Liszt Ferenc Zeneakadémia jazztanszakán végzett. Karrierje során számos zenekarban játszott. Színházban, játékfilmekben és táncprodukciókban dolgozik. 2019-ben zenekarával, The Qualitons-szal Fonogram-díjat kapott.