MARÍA TORO & DANIELE DI BONAVENTURA FEAT. MOGYORÓ KORNÉL

2024.05.08. 19.00

PREMIER KULTCAFÉ

Jegyár | 4.900 Ft

Igazi zenei csemege, egy kísérlet az olasz, a spanyol és a magyar kultúra találkozására, egy művészi alkotásra, amelynek főszereplője a zene.

 

María Toro Spanyolországban született fuvolista. Nyolcéves korától kezdve elválaszthatatlan a fuvolától. Zenei diplomájának megszerzése után a hagyományos galíciai és portugál zenébe mélyül el, majd érdeklődést mutat a jazz és más populáris zenei stílusok iránt. Ez az egyértelmű érdeklődés 2005-ben Madridba viszi. Itt az Escuela de Música Creativa fuvolaiskolában a tanulást és a gyakorlást is össze tudja kötni. 2006-ban tanulmányaival és koncertjeivel egyidejűleg beleveti magát a flamencóba. A következő években a nagy flamenco mesterekkel, különösen Jorge Pardóval zenél, és különböző flamenco társulatokkal kezd dolgozni, amelyekkel világszerte nagy sikerrel lépnek fel.

2011 áprilisában Toro New Yorkba költözik. New York City lesz zenei karrierjének meghatározó eleme, ahol olyan elismert helyeken lép fel, mint a Blue Note, a Joe´s Pub és az 55th Bar, ahol olyan művészekkel osztozik a színpadon, mint Savion Glover, Jack DeJonette, Jean-Michel Pilc, Ross Pederson és Richard Bona.

Rio de Janeiróban telepedik le, ahol összeköti európai munkáját és New York-i zenei karrierjét. New Yorkban rögzíti első albumát A Contraluz címmel.

 

Daniele di Bonaventura Olaszországban született, zeneszerző, hangszerelő, zongorista és bandoneonista. Munkássága kezdetétől fogva a zenei improvizáció érdekli, bár klasszikus zenét tanult. Együttműködései a klasszikus zenétől a kortárs zenéig, a jazztől a tangóig, a világzenéig terjednek, de színházban, moziban és táncelőadásokban is játszik.

Fellépett a legnagyobb olasz és nemzetközi fesztiválokon, felvételt készített és fellépett többek között a következőkkel: Enrico Rava, Paolo Fresu, Stefano Bollani, A Filetta’s Choir, David Murray, Miroslav Vitous, Rita Marcotulli, David Liebman, Toots Tielemans, Lenny White, Omar Sosa, Flavio Boltro, Dino Saluzzi, Paolo Vinaccia, Mathias Eick és mások. Több mint ötven albumot vett fel és adott ki számos kiadónál, a Harmonia Mundi Record számára felvett egy operát bandoneonra és vonósnégyesre „Sine Nomine” címmel. 

 

Mogyoró Kornél a zenei műfajok széles skáláján dolgozik, virtuóz ütőhangszeres, dobos és dalszerző. Egyedi játékstílusában keveri a dobolást és az ütőhangszeres játékot, ismeri a kézi ütőhangszeres technikákat, az ujjtechnikákat, valamint a botokkal való játék technikáit is. Folyamatosan úton van, turnézik saját zenekaraival vagy session-zenészként Magyarországon és szerte Európában.

Karrierje során olyan magyar pop, rock, jazz és világzenei óriásokkal lépett színpadra, mint Presser Gábor, Tátrai Band, Bikini, Edda, Nikola Parov, Kolinda, Marton Juhász’s Euro-African Playground, European Mantra, Vojasa stb, valamint olyan ismert és nagyra becsült nemzetközi művészekkel és együttesekkel, mint Quincy Jones, Deedee Bridgewater, Gary Novak, Alfredo Rodriguez, Richard Bona, Borlai Gergő, Tony Lakatos, Dominique Di Piazza, Benjamin Herman, Raynald Colom, Paulo Russo, Vincent Mascart, a „Dhoad” Gipsies Of Rajastan, vagy a norvég basszusgitáros legenda, Per Mathisen alapította Heavy Weather zenekarának.

Több mint 20 országban lépett fel a leghíresebb európai jazz- és világzenei fesztiválokon, valamint színházi fesztiválokon. 

 

A koncert a Cervantes Intézet és az Olasz Kultúrintézet támogatásával valósul meg.