IMPCLASSPRO

2024.05.04. 19.00

PREMIER KULTCAFÉ

Jegyár | 3.800 Ft

CLASSICAL PIECES – INTERMEZZI IMPROVISED

A neves Liszt-díjas klarinétművész, Klenyán Csaba, a szintén Liszt-díjas, nem csak előadóként, hanem zeneszerzőként is rangos nemzetközi díjakkal elismert jazz-zongoraművész, Oláh Kálmán, valamint hazánk egyik legkiválóbb és legtöbbet foglalkoztatott nagybőgőse, Barcza Horváth József több ízben koncertezett már együtt klasszikus és jazz produkciókban, külföldön és itthon egyaránt.

A kollektív improvizációra épülő koncertjük különlegessége, hogy például Haydn, Bach és Bartók műveinek hiteles bemutatását követően vagy megelőzően közös improvizációikkal képeznek hidat a művek között.

Ez a fajta improvizáció spontán,  szabályoktól mentes, szabad zenélés, amelynek a lényege, hogy mai, eleven kapcsolatot teremtsen az elhangzott vagy még eljátszandó műhöz. Ez lehet akár csak egyetlen motívum vagy jellegzetes harmónia, illetve egyetlen ritmikai megoldás is.

A három művész úgy reflektál a nagy mesterek műveire, hogy az semmiképpen ne legyen stílustörés, sőt! A klasszikus zenei tudásra, a hagyományra és a jazz szabadságára építenek a közös improvizáció során, a darabokat mintegy előkészítve, majd továbbszőve, továbbgondolva, mindeközben megőrzik a saját egyéniségüket is.

 

Oláh Kálmán – zongora
Klenyán Csaba – klarinét, basszusklarinét
Barcza Horváth József – nagybőgő