Ektar

EKTAR INSTRUMENTAL QUINTET

2024.05.04. 21.00

JEDERMANN

Az Ektar Instrumental Quintet valahol a világzene, a kamarazene és az improvizatív jazz metszéspontjában muzsikál immáron tizenkilencedik éve. Szőke Szabolcs kompozícióit igen széleskörű inspirációk ihlették – balkáni-, közel- és távolkeleti kultúrák zenéi, Afrika, India, európai népzenék, de az Ektar zenéjében tetten érhetők a régi-, a kortárs zene és a jazz hatásai is.

Ez az eklektikusság és sokszínűség megmutatkozik a hangszerelésben – az egzotikus hangszerek mellett a hagyományos jazz eszköztárát is használják – és az előadásban is: a szigorúan komponált darabok mellett nagyon hangsúlyosan jelen van náluk az improvizáció.

Az Ek-tar névvel az „egyhúron pendülésre” utalnak, ugyanis az indiai szó jelentése pont ez: egy-húr.

Szőke Szabolcs – gadulka
Váczi Dániel – szaxofon, glissotar
Csókás Zsolt – gitár
Benkő Róbert – nagybőgő
Sárvári Kovács Zsolt – dob

The Ektar Instrumental Quintet has been playing somewhere at the intersection of world music, chamber music and improvisational jazz for nineteen years. Szabolcs Szőke’s compositions are inspired by a wide range of influences – Balkan, Middle Eastern and Far Eastern cultures, Africa, India, European folk music, but Ektar’s music also draws on early and contemporary music and jazz.

This eclecticism and diversity is reflected in their instrumentation – they use traditional jazz instruments alongside exotic ones – and in their performance: improvisation is very much a part of their work, alongside strictly composed pieces.

The name Ek-tar refers to the „swinging on a single string”, which is the Indian word for „one-string”.

Szabolcs Szőke – gadulka
Dániel Váczi – saxophone, glissotar
Zsolt Csókás – guitar
Róbert Benkő – double bass
Zsolt Sárvári Kovács – drums