30 YEARS OF e.s.t. - TRIBUTE TO ESBJÖRN SVENSSON TRIO

30 YEARS OF e.s.t. - TRIBUTE TO ESBJÖRN SVENSSON TRIO

2025.05.12. 20.30

Erkel Színház

A szerelem megmarad…

1993-ban három svéd zenész, Esbjörn Svensson, Dan Berglund és Magnus Öström megalapította az e.s.t. zenekart. Svensson és Öström már gyerekkoruk óta ismerték egymást, amikor először léptek zenei pályára. Egyikük sem gondolta volna, hogy az e.s.t. a nyolcvanas évek európai jazzének legnagyobb hatású zenekarává válik. És amikor a zenekar megalakult, valószínűleg ők sem gondolták, hogy különösebben „jazzesek”; csak azt a zenét akarták játszani, ami egyesítette a szenvedélyeiket: rock, pop, klasszikus, folk, improvizáció… 

A következő 15 évben az e.s.t. több ezer koncertet adott világszerte, tíz stúdióalbumot és számos élő felvételt adott ki, díjakat, aranylemezeket nyert. Mindannyian tudjuk, hogyan végződik a történet.

Vagy tényleg vége lett? És vajon véget ér-e valaha is? Az e.s.t. 30. évfordulója alkalmából Magnus Öström és Dan Berglund közeli zenészbarátaikkal, Joel Lyssaridesszel, Magnus Lindgrennel, Verneri Pohjolával és Ulf Wakeniusszal közösen két nagyszabású koncertet adtak, az egyiket a kölni Philharmonie-ban, a másikat a stockholmi Filadelfia templomban. Az időtlen e.s.t. repertoárból játszottak egy válogatást de olyan módon, ahogyan még soha nem hallhattuk őket. A hat zenész – mindegyikük nemzetközi hírű szólista – gyengédséggel és szeretettel kezeli e dallamok és ritmikák eredeti kontúrjait. Az ikonikus dallamok és ritmusok mind ott vannak, de azt is halljuk, hogyan nyílnak meg újra és újra, ahogy a zenészek váratlan melegségbe és fénybe merítik őket. Ezek a zenészek lenyűgöző módon reagálnak egymásra, és határozott bizsergés van a levegőben, amikor a közönség tűhegynyi csendben hallgatja a zenét, majd a végén féktelen tapsban tör ki.

Az „e.s.t. 30” a legszélesebb panorámától a közelkép intimitásáig zoomol. És a teljes csendtől és az űr súlytalanságától a nyitó „From Gagarin’s Point Of View” című számban a záró „Believe, Beleft, Below”, vagy ahogy a későbbi, vokállal ellátott változatban hívják, a szívből jövő őszinteségig: „Love is Real”. 

„Ha újra találkoznánk, elmondanám, mit érzek, elmondanám az elejétől fogva, elmondanám, hogy a szerelem valódi”. 

A szerelem megmarad.

Az ACT kiadónál megjelent lemez sorra nyeri a szakmai- és közönségdíjakat.

Magnus Öström – dobok

Dan Berglund – nagybőgő

Magnus Lindgren – tenor szaxofon, fuvola

Joel Lyssarides – zongora

Verneri Pohjola – trombita

Ulf Wakenius – gitár