BALOGH KÁLMÁN - SZABÓ DÁNIEL - ZIMBER FERENC CIMBALOM TRIO

2023.04.28. 21.00

jedermann

Javasolt támogatás | 2.000- Ft

Három népzenész cimbalmos, akik erősen kötődnek az autentikus népzenei forrásokhoz és ugyanakkor keresik a korszerű formákat, valamint a teremtő improvizációk lehetőségeit. Mindezt egy olyan hangszeren, amely élő hungarikum.

BALOGH Kálmán az egyik legismertebb cimbalmos nemcsak Magyarországon, de nemzetközi viszonylatban is. Tevékenységének két fontos területe a koncertezés és a tanítás. Briliáns technikai tudással, kifinomult ízléssel, magasfokú improvizációs készséggel, a különböző zenei irányzatok iránti olthatatlan kíváncsisággal és nyitottsággal alkotó sokoldalú előadóművész, melynek következtében rendszeresen más-más formációkban muzsikál. Repertoárja magyar és más népek zenéjétől autentikus cigány, klezmer zenén és mindezek feldolgozásán át, a világzenén keresztül a jazz és klasszikus zenéig terjed.

SZABÓ Dániel cimbalomművész kutatási területe és legfőbb zenei kifejezési formája az autentikus népzenei megszólalás. Saját projektje a Pázsint is erre a koncepcióra, a székelyföldi hagyományos zenére épül. Ezenkívül számos világzenei formációban működött közre és játszik ma is. Jelenleg a Bazseva, az Uljana Quartet és Tímár Sára és zenekarának cimbalmosa és a Zeneakadémia tanársegéde.

ZIMBER Ferenc már életútja kezdetén a zene irányába orientálódott, amely a zeneakadémiai tanulmányain keresztül mostanra előadóművészi pályává érett. A cimbalom iránti érdeklődése már ifjúkorától fogva hajtotta a különleges hangszer mind részletesebb megismerése felé. Népzenei elhivatottsága végigvonul mindazon együttesek, zenekarok során, akikkel valaha is együtt zenélt, mint például Méta, Téka, Buda Folk Band. Jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes hivatásos zenésze.

A program a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Budapest Brand közreműködésével valósul meg.